logo de Deméter de Tastavins, S.L.

logo de Deméter de Tastavins, S.L.
conreu d'oliveres, ametllers, vinya i horta. Agricultura amb Certificació Ecològica. demeterdetastavins@gmail.com

dimecres, 12 de gener de 2011

D'AGRICOLIA.t M. Porci Cató. (234 a.C. - 149 a.C.)

Marc Porci Cató, "optimus orator optimus imperator optimus senator"


El " Liber De Agri Cultura", La obra més antiga, en prosa, de la literatura llatina.


Diu del nostre fruit, la oliva:


"...Ex quauis olea oleum uiridius et bonum fieri potest, si temperi facies..."


De qualsevulla oliva es pot fer oli bo i clar, si el fas d'hora.


....En ésser triada l'oliva, fes l'oli tot d'una, que no es podrís. Pensa que tots els anys solen venir grans tempestes que fan caure l'oliva; si la culls aviat, i les piques són apunt, cap d'any no et pervindrà del temporal, i l'oli sortirà més clar i millor; si l'oliva, però, roman massa estona en terra o amuntegada, es podrirà: l'oli serà pudent......


 Ed. Fundació Bernat Metge, traducció Salvador Galmés. Barcelona. 1927.


Més de 2000 anys treballant els nostres olivers i encara persistim.   Formen part del nostre paisatge, de la nostra cultura, del nostre món. 
Cada olivera és un testimoni viu de segles de petjada humana, i ens ha acompanyat a l'hora de anar creant la preuada, mundialment, dieta mediterrània.


Deméter de Tastavins.
www.flickr.com/photos/demeter2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada